Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken (Flickr)

Het MVO Platform is verheugd met de aankondiging van minister De Bruijn (D66) dat het kabinet de invoering van een Nederlandse wet voor verantwoord en duurzaam ondernemen gaat voorbereiden. Met deze wetgeving zet Nederland een grote stap om mensenrechten en het milieu in wereldwijde waardeketens te beschermen. Het kabinet toont leiderschap en draagt hiermee bij aan het voorkomen van misstanden in ketens, zoals ontbossing, landroof en kinderarbeid.

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken (Flickr)

Het besluit van minister De Bruijn volgt op het nieuws van deze week dat het al meermaals vertraagde voorstel van de Europese Commissie voor EU-regels voor verantwoord ondernemen voor onbepaalde tijd is uitgesteld. De Bruijn zei donderdagavond in de Tweede Kamer dat hij “zeer teleurgesteld” is dat de Europese Commissie het voorstel “opnieuw” vooruit heeft geschoven en dat onduidelijk is wanneer het nu wel wordt gepubliceerd.

Belangrijke doorbraak

Het besluit om nu Nederlandse wetgeving in te voeren is in lijn met het eerdere standpunt van het kabinet om bij uitblijvende voortgang Europa in Nederland aan de slag te gaan. De minister wil Nederlandse wetgeving inzetten om de druk op de Europese Commissie op te voeren, zodat er geen tijd verloren wordt. Ook vindt de minister het “niet langer houdbaar” om de Wet Zorgplicht Kinderarbeid, die al in 2019 door de Eerste Kamer werd aangenomen, niet uit te voeren.

Het MVO Platform, het netwerk van maatschappelijke organisaties en vakbonden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), is verheugd met deze doorbraak: het kabinet gaat nu daadwerkelijk aan de slag met wetgeving voor verantwoord ondernemen. Manon Wolfkamp (MVO Platform): “Dit is een zeer belangrijke stap om ervoor te zorgen dat verantwoord en duurzaam ondernemen in wereldwijde ketens de norm wordt. Minister de Bruijn toont hiermee leiderschap en houdt zich aan zijn woord. Deze wet draagt bij aan betere omstandigheden voor miljoenen mensen wereldwijd, waaronder kinderen en vrouwen.”

Regeerakkoord

Nu het ministerie aan de slag gaat, roept het MVO Platform de formerende partijen op om een afspraak over de invoering van wetgeving per 2023 op te nemen in het regeerakkoord. Het MVO Platform pleit voor de invoering van een wettelijke plicht tot verantwoord ondernemen op basis van de OESO-richtlijnen voor alle bedrijven in Nederland. Het voorstel kan snel klaar zijn, omdat het ministerie al “bouwstenen” voor wetgeving heeft opgesteld. Ook is eerder dit jaar al een gedetailleerd uitgewerkt en onderbouwd wetsvoorstel voor Verantwoord en Duurzaam Ondernemen ingediend in de Tweede Kamer.

Wetgeving is noodzakelijk

Het MVO Platform pleit al sinds de oprichting in 2001 voor een verplichting voor bedrijven om misstanden in hun ketens aan te pakken. Onderzoek en beleidsevaluaties hebben inmiddels uitgewezen dat vrijwillige beleidsmaatregelen alleen onvoldoende zijn om bedrijven aan te zetten tot verantwoord ondernemen en dat een wettelijke verplichting noodzakelijk is. In onder meer Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bestaat al wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Neem voor vragen contact op met Manon Wolfkamp (MVO Platform): [email protected]  / 06-44559610