Het MVO Platform heeft grote zorgen over de ontwikkelingen rondom het EU-voorstel voor een Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Zowel het voorstel van de Europese Commissie als de onderhandelingspositie die de Raad van Ministers heeft aangenomen wijken op meerdere punten fundamenteel af van de OESO-richtlijnen. Als de EU kiest voor een afgezwakte, halfslachtige verplichting tot gepaste zorgvuldigheid, dan ontstaat een situatie waarin de Nederlandse overheid naast de Europese wettelijke verplichting nog altijd van bedrijven blijft verwachten dat zij de OESO-richtlijnen naleven. Op deze manier ontbreekt juist de rechtszekerheid en duidelijkheid die wetgeving bedrijven zou moeten bieden. Het MVO Platform dringt er daarom op aan dat het kabinet een toetsing van de Raadspositie en het Commissievoorstel aan de OESO-richtlijnen laat uitvoeren, bijvoorbeeld door het College van de Rechten van de Mens of het NCP voor de OESO-richtlijnen.
gerelateerde berichten
Mensen in ketens. Opiniepaper over welzijn en bloei van stakeholders in internationale bedrijven
In de discussie over IMVO-wetgeving wordt nu veel gesproken over het Nederlandse vestigingsklimaat en het gelijke speelveld voor bedrijven in Nederland en daarbuiten. Veel te weinig gaat het over ‘de ander’, over de mens die…
Aandachtspunten triloog Corporate Sustainability Due Diligence Directive
Het MVO Platform roept de EU-lidstaten, het Europees Parlement en…
Gemengde gevoelens bij door Europees Parlement bereikte compromis over EU-richtlijn gepaste zorgvuldigheid
Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het onderhandelingsmandaat van rapporteur Lara Wolters (PvdA/S&D) over de EU-richtlijn gepaste zorgvuldigheid. Met het compromis zet het Europees Parlement een grote stap om van verantwoord ondernemen in wereldwijde…
Brief aan minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Het MVO Platform stuurde in mei 2023 een brief aan…
Suggesties voor een ISV-beleid in lijn met de OESO-richtlijnen
Het huidige ISV-beleid is nog steeds onvoldoende in lijn met…
Nederlandse bedrijven nog altijd vaak betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen en milieuschade (2020-2022)
Dit overzicht bevat een niet-uitputtende selectie van twintig berichten uit…
Reactie en aanbevelingen Wet Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen
Het MVO Platform verwelkomt het in november 2022 ingediende wetsvoorstel…
EU-Raad bereikt zeer teleurstellend compromis over verantwoord ondernemen, actie in Nederland nodig
Vandaag heeft de Europese Raad van Ministers een akkoord bereikt over de onderhandelingsinzet op de EU-richtlijn voor gepaste zorgvuldigheid. Het zwaarbevochten compromis legt de lat voor verantwoord en duurzaam ondernemen nóg lager dan die in…
Brief aan minister van Economische Zaken en Klimaat
Het MVO Platform stuurde een brief aan de minister van…
Nieuwe initiatiefwet zorgt dat bedrijven mensenrechten, milieu en klimaat respecteren
Vandaag dienen de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP, D66 en Volt de initiatiefwet Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen in bij de Tweede Kamer. Deze wet verplicht bedrijven om te ondernemen met respect voor mens, milieu en…