Suggesties voor een ISV-beleid in lijn met de OESO-richtlijnen
Het huidige ISV-beleid is nog steeds onvoldoende in lijn met…
De overheid is zelf een grote klant, consument en opdrachtgever en heeft als zodanig aanzienlijke invloed op bedrijven. De Rijksoverheid zou daarom volledig duurzaam en verantwoord moeten inkopen en mede-overheden moeten stimuleren om dat ook te doen.
In Nederland kopen voor bijna € 87 miljard aan producten en diensten in. De Rijksoverheid heeft zich voorgenomen om verantwoord in te kopen. Hoewel zij de laatste jaren diverse stappen heeft genomen, blijft dit lastig om in praktijk te brengen. Vooral sociale aspecten, zoals arbeidsomstandigheden van de arbeiders die bijvoorbeeld computers maken, spelen een te kleine rol bij de inkoop.
De Rijksoverheid zou meer ambitie moeten tonen om de inkoop verantwoorder en duurzamer te maken. De OESO-richtlijnen moeten daarbij het uitgangspunt zijn. Dat wil zeggen dat bij alle aanbestedingen ook gekeken moet worden naar de internationale keten, en naar sociale aspecten in die keten. Daarnaast zou zij lagere overheden − zoals gemeentes, provincies en waterschappen – meer moeten stimuleren en ondersteunen om duurzaam en maatschappelijk verantwoord in te kopen.
Lees verder: