Rights for People Rules for Business

Er zijn nog altijd berichten over mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling van multinationals in ontwikkelingslanden. Een Europees staalconglomeraat in Zuid-Afrika verdrijft de lokale bevolking en zorgt voor ernstige milieuvervuiling. Een Indiase kledingfabriek die levert aan bekende Europese en Amerikaanse kledingwarenhuizen buit meisjes en jonge vrouwen uit. En een Spaans elektriciteitsbedrijf werkzaam in Colombia, wordt in verband gebracht met moorden op vakbondsleden. Zomaar een greep uit de vele voorbeelden waarbij het gedrag van multinationals een schadelijke impact heeft op de lokale leefomgeving, de mensen en het milieu. Het MVO Platform vindt dat dit niet langer kan en voert daarom campagne om deze multinationals verantwoordelijk te stellen voor hun schadelijke gedrag. Vind jij ook dat er iets moet veranderen? Teken de petitie op www.rightsforpeople.org.

Rights for People Rules for Business

Een Europees staalconglomeraat in Zuid-Afrika verdrijft de lokale bevolking en zorgt voor ernstige milieuvervuiling. Een Indiase kledingfabriek die levert aan bekende Europese en Amerikaanse kledingwarenhuizen buit meisjes en jonge vrouwen uit. En een Spaans elektriciteitsbedrijf werkzaam in Colombia, wordt in verband gebracht met moorden op vakbondsleden. Zomaar een greep uit de vele voorbeelden waarbij het gedrag van multinationals een schadelijke impact heeft op de lokale leefomgeving, de mensen en het milieu.
Het MVO Platform vindt dat dit niet langer kan en voert daarom campagne om deze multinationals verantwoordelijk te stellen voor hun schadelijke gedrag. Vind jij ook dat er iets moet veranderen? Teken de petitie op www.rightsforpeople.org.

De voorstellen waar de campagne voor pleit
De campagne Rights for People Rules for Business roept beleidsmakers in de Europese Unie op om wetten te formuleren die multinationale ondernemingen verantwoordelijk stellen voor de schadelijke gevolgen van hun activiteiten over de hele wereld:

1. Stel Europese bedrijven wettelijk verantwoordelijk voor schade die ze toebrengen aan mens en milieu zowel binnen als buiten de EU.
2. Stel multinationale ondernemingen verplicht om volledige en betrouwbare informatie te publiceren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Zorg dat bedrijven transparant zijn over hun activiteiten en plannen.
3. Zorg dat slachtoffers van activiteiten van Europese bedrijven ongehinderd toegang krijgen tot recht in de Europese Unie.

www.rightsforpeople.org
De bovengenoemde schendingen staan niet op zichzelf, er zijn nog talloze andere voorbeelden die laten zien dat bedrijven de mensenrechten en het milieu niet serieus nemen. Op de campagnewebsite worden deze verhalen in beeld gebracht en lees je meer over de voorstellen waar de campagne voor pleit.

Debat Global business, global rights
Op 11 november organiseert het MVO Platform samen met De Balie een debat.
Het bedrijfsleven, de politiek en critici doorlopen tijdens het debat de mogelijkheden om schendingen aan te pakken. Sprekers uit o.a. India, Colombia en Zuid-Afrika lichten toe waar onverantwoord ondernemingsgedrag toe kan leiden.

Donderdag 11 november, 20:00 - De Balie (Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam)
Entree: €5,- / €7,- (reserveren: www.debalie.nl)

Het MVO Platform bundelt voor deze campagne haar krachten met de European Coalition for Corporate Justice (ECCJ), een Europees netwerk waarbij meer dan 250 maatschappelijke organisaties zijn aangesloten.