Ruim 73.000 burgers en 140 parlementariërs uit diverse Europese landen roepen de Europese commissie op om stappen te ondernemen om Europese bedrijven aansprakelijk te stellen voor schade die zij veroorzaken in ontwikkelingslanden aan mens en milieu.
Een petitie met deze boodschap is op 13 juli aangeboden aan Eurocommissaris Tajani van Industrie en ondernemingen. De petitie is een onderdeel van de campagne “Rights for People – Rules for Business” van de European Coalition of Corporate Justice (ECCJ) waarvan het MVO Platform lid is. Deze coalitie vertegenwoordigt 250 maatschappelijke organisaties uit 15 landen, waaronder de International Federation of Human Rights (FIDH) en nationale organisaties van Oxfam, Greenpeace, Amnesty International en Friends of the Earth.
Aanleiding voor deze campagne is het feit dat dat bedrijven vaak geen verantwoording af hoeven te leggen voor door hen veroorzaakte misstanden in ontwikkelingslanden. Dat die misstanden er zijn blijkt met grote regelmaat. Zo bleken Indiase meisjes op grote schaal te worden uitgebuit in een Indiase kledingfabriek waar geproduceerd werd voor onder meer C&A en H&M; Nederlandse energiemaatschappijen kopen hun steenkolen bij bedrijven die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij moorden op vakbondsleden, Shell Nigeria haalt zijn schouders op voor de gevolgen van lekkende pijpleidingen en gasbranden. In het rapport “Rights for Whom?” illustreert ECCJ met een aantal praktijkvoorbeelden dat Europese wetgeving essentieel is om schendingen door bedrijven in de toekomst te voorkomen. In “Principles and Pathways” presenteert ECCJ juridische voorstellen voor naleving van internationaal overeengekomen mensenrechten- en milieustandaarden.
Meer dan 73.000 burgers tekenden een petitie die de EU en de lidstaten vraagt om de volgende wijzigingen in de wetgeving:
- Stel Europese bedrijven wettelijk verantwoordelijk voor schade die ze toebrengen aan mens en milieu zowel binnen als buiten de EU.
- Stel multinationale ondernemingen verplicht om volledige en betrouwbare informatie te publiceren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Zorg dat bedrijven transparant zijn over hun activiteiten en plannen.
- Zorg dat slachtoffers van activiteiten van Europese bedrijven ongehinderd toegang krijgen tot recht in de Europese Unie.
110 Europarlementariërs en 30 nationale parlementariërs tekenden een verklaring waarin zij toezeggen zich te zullen inspannen om te komen tot dergelijke wetgeving.
Deze oproep komt op een goed moment: na jarenlange inactiviteit op dit onderwerp is de Europese Commissie in ieder geval bereid gebleken om op het punt van rapportage maatregelen te nemen. In april kondigde de Europese Commissie aan te gaan werken aan een Europese verplichtende vorm van MVO rapportage.