Woensdag 26 januari vond een bijzondere hoorzitting plaats: de tweede kamercommissie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stelde vragen aan Shell over haar bedrijfsvoering in de Nigerdelta.
De Tweede Kamer heeft woensdag 26 januari tijdens een hoorzitting, olieconcern Shell aan de tand gevoeld over de praktijken van het bedrijf rond de oliewinning in de Nigerdelta. MVO Platform deelnemers Amnesty International en Milieudefensie beschuldigen het bedrijf van nalatigheid in het onderhoud van pijpleidingen en het opruimen van de vervuiling. De oliegigant zou bijdragen aan een situatie van ernstige mensenrechtenschendingen in het gebied en zich daardoor niet houden aan de OESO Richtlijnen. Het Nederlandse NCP ontving van de organisaties al een klacht tegen het bedrijf. Ian Graig, directeur van Shell in Afrika, meldde dat de oliegigant zich, ondanks de problemen die het bedrijf te verduren krijgt, niet uit Nigeria wil terugtrekken. De directeur in Nederland, Peter de Wit, pleitte ervoor dat de Nederlandse overheid niet allerlei regels zou opleggen aan het bedrijf, maar juist de Nigeriaanse overheid helpt bij het handhaven van regels die erop gericht zijn de gezondheid en veiligheid van bewoners te verbeteren.
De hoorzitting was uitzonderlijk, voor het eerst werd een Nederlands bedrijf in de Tweede Kamer aangesproken op haar activiteiten in het buitenland. Geert Ritsema van Milieudefensie hoopt dat “dit het begin is van een politiek proces om bedrijven als Shell, via wetgeving te dwingen zich ook elders verantwoord te gedragen”.